Materiaali ja työvälineet

Himmeleitä on tehty mm. rukiista, pajusta, juolavehnästä, metallista sekä mehupilleistä. Viimeisin uutuusmateriaali on lasiputki.

Viljalajikkeista ruis on paras materiaali himmeleihin. Sirpillä leikattu kullankeltaisen rukiinoljen tulee  olla pitkävartista. Korret kuivataan auringon valossa pieninä nippuina käännellen niitä useaan kertaan.  Näin oljista tulee tasaisen värisiä.

Juolavehnä on hyvä rukiin korvike, kun ajatellaan luonnon materiaalien käyttöä. Se on suhteellisen helposti löydettävissä oleva materiaali hiekkaperäisiltä ranta- alueilta. Se on myös kestävä materiaali aloittelijankin käsittelyssä.

lasiputketPitkät lasiputket tulivat  markkinoille muutama vuosi sitten. Himmeleissä käytettävät  lasiputket ovat valmiiksi leikattuja 3 cm, 5 cm ja 6 cm:n pituisia. Raahen Taitopajalla on lasiputkia sekä kullan että hopean värisinä.  Kolmen sentin putkea löytyy myös kierteisenä.  Lasihimmelissä yhdistyy  uusi materiaali  ja perinteinen käsityömenetelmä  moderniksi kokonaisuudeksi todella upeasti.

Lanka ja neula
Himmeleiden valmistuksessa käytetään erilaisia lankoja riippuen rakennettavan himmelin materiaalista. Kun himmeli valmistetaan luonnonmateriaalista, niin lankana käytetään ohutta puuvillalankaa. Lasiputkessa lankana käytetään joko ohutta helmilankaa, siimaa tai metallilankaa. Lasihimmeleitä rakennettaessa neulana käytetään helmineulaa tai ns. suurisilmäistä eli avattavaa neulaa. Kun himmeli valmistetaan luonnonmateriaalista, niin neulaksi käy ns. himmeli-/ nukkeneula.