Valimon historiaa

Valimon historiaa

Raahen Valu perustettiin 1955 veljesten Eino ja Olavi Tuomaalan toimesta. Valimo kuuluu Suomen vanhimpiin käsityövalimoihin,  jossa yhä valetaan perinteisellä permantovalu tekniikalla pronssia. Toimitiloissa on esillä vanhoja valumalleja sekä Martti Tuomaalan valimotyökaluja. Esillä on myös isäni Eino Tuomaalan valamia uniikkeja pronssitaideteoksia sekä käyttöesineitä, nimikylttejä, kelloja, koruja, naulakoita jne. Veljekset Olavi, Eino ja Martti Tuomaala olivat taitavia valajia ja työt puhuivat puolestaan suuresta ammattitaidosta.

Rautavaluja tehtiin aikoinaan aina 2000 kg saakka. Rautavalut Rautaruukille ja muille teollisuuslaitoksille lopetettiin 1970-luvulla. Eino Tuomaala jatkoi valimossa vaihtaen rautavalut pronssivaluun. Taidokkaat reliefit, kappeli-, velli- ja laivakellot, ovikyltit, Pekka-patsaat ja etenkin Wanhan Herran avaimenperät ovat lähteneet  Raahesta ympäri maailmaa. Jos kello ei soinut kauniisti, niin se oli ”susi” ja meni valupönttöön uudelleen sulatettavaksi.

pronssisukelluspuku”Wanha Herra”
on  pronssinen avaimenperä, jonka mallina on ollut Raahen museosta löytyvä maailman vanhin sukelluspuku.

Pronssiomppuja maailmalle; Tove Jansson, Teemu Selänne
International Mercur  tilasi aikoinaan 10 kpl numeroituja pronssiomenoita  ns.” kultaiset omenat”  Eino Tuomaalalta. Kultavaluja ei sentään tehty, mutta uniikit pronssiset omenat valettiin valimossa.  Yritys jakoi ”kultaiset omenat” henkilöille, jotka olivat tehneet Suomea tunnetuksi maailmalla. Raahen Valusta Einon valamat omenat ovat mm. Teemu Selänteellä, Martin Saarikankaalla, Tove Janssonilla ja  Anita Rohdeniuksella.

Ikkunakahvat Suomen kansalismuseoon
Suomen Kansallismuseon laajennusosan ikkunan 160 paria heloituksineen  valettiin Raahessa Einon toimesta vuonna  1999. Samana vuonna valmistui myös  Martin Ahtisaaren nimitaulu Oulun lyseon seinään. Muistolaattoja ja –merkkejä on niin vanhojen talojen seinillä kuin hautausmaillakin lukuisia määriä.

einoEino Tuomaala
toimi valajana yli 60 vuotta. Vieläkin permannosta löytyy keskeneräinen valukehä, joka piti valaa ”seuraavalla” viikolla tammikuussa 2009 , mutta  84- vuotiaan valajan työ jäi kesken ja taival päättyi 9.1.2009. Valutyöt Eino aloitti 16-vuotiaana Ruona Oy:llä.  Työt keskeytti 18- vuotiaan kutsu puolustamaan isänmaata. Suomen valimoista tutuiksi tuli myös Haapakosken, Tikkakosken ja Rautpohjan valimot sekä Oulun Konepaja Pikisaaressa.

Raahen Taitopaja
vaalii valimoperinnettä suurella sydämellä ja lämmöllä.  Pronssivaluja toteutetaan pienimuotoisesti. Valimoperinteen ja permantovalun esittely sekä pronssivalu näytökset  tilauksesta.