Raahe-koiran tarina

raahekoiratRaahelaiset posliinikoirat eli ns. laivakoirat ovat uudistuotantoa, joiden esikuvana ovat olleet merimiesten Englannista tuomat Staffordshiren koirat. Idea Raahe-koirista on syntynyt raahelaisen posliinitaiteilija Kirsti Niemelältä 1980 luvun alussa. Alkuun koiria valoivat Eeva-Liisa ja Susanna Nissinen, mutta myöhemmässä vaiheessa Kirsti valoi koirat itse. Raahe-koirat eivät edusta mitään tiettyä koirarotua kuten niiden englantilaiset esikuvansa, koska koirien ei ole tarkoitus olla niiden kopioita.

Merimiesten vaimot asettelivat koirat 1860-luvulla ikkunoille ja koirille lankesi omanlaisensa merkkikieli: koirien asento viestitti kylän väelle, oliko perheen isä kotona vai ei. Kun koirat katsoivat ikkunasta ulos, oli isäntä pois ja kun tämä oli palannut maailman meriltä, käännettiin koirat katsomaan taloon sisälle päin. Nykyraahelaiset kunnioittavat merellistä menneisyyttään koristamalla kotinsa näillä laivakoirilla. Raahe-koirat ovat löytäneet kotinsa ympäri maailmaa tuliaisena ja lahjaesineenä.

Kirsti Niemelä lopetti oman yritystoiminnan vuonna 2009 . Raahe-koiran muotit ja valmistusoikeus siirtyi Raahen Taitopajalle 2010. Minä sain Kirstiltä parhaan mahdollisen opin kädestä pitäen jatkaa tätä suuren suosion saanutta Raahe-koiran valmistusta.

Alkuperäiset posliinikoirat
Englantilaisten Staffordshiren koirien nimi tulee valmistusalueen mukaan. Koirien mallina oli Englannin pitkäaikaisen hallitsijan, kuningatar Viktorian ( 1819-1901) lempikoirarotu eli Cavalier King Charles -spanieli.

Staffordshiren koirat olivat yleensä väritykseltään valkopohjaisia, joissa oli ruskeita tai mustia läikkiä. Kaulassa niillä oli kultainen panta. Koiria on valmistettu pienistä 6-7-senttisistä minikoristeista isoihin lähes metrin korkeisiin patsaisiin. Staffordshiren koirien selkäpuoli oli koristelematon ja litteä, sillä nämä esineet oli tarkoitettu vain etupuolelta tarkasteltaviksi. Toisin kuin nykyiset Raahe-koirat.

Stafforshiren koirillekin tosin löytyy esikuva  Kiinasta, sillä Itä-Intian komppanioiden mukana kiinalaiset Fo-koirat matkasivat Eurooppaan porvaris-ja aateliskotien koristeiksi. Staffordshiren koirat puolestaan levisivät merimiesten mukana ympäri maailmaa.  Raahen museosta löytyy viisi aitoa Staffordshiren koiraa.