LASIHIMMELIT

Lasihimmelit ovat hieman modernimpi versio himmeleiden rakentamisessa. Lasihimmelissä yhdistyy uusi materiaali ja perinteinen käsityömenetelmä moderniksi kokonaisuudeksi todella upeasti. Laadukkaan luonnonmateriaalin saanti ei ole niin helppoa kuin ennen. Niinpä lasiputket ovat myös mahdollistaneet monelle helpomman tavan tutustua himmeleiden rakentamiseen.

Vuonna 2010 Suomen kädentaitomessuilla Tampereella tuotteeni: Lasitähtipallo – voitti  vuoden 2010 uutuustuotekilpailun.

Lasiputket tulevat tsekeistä Preciosan tehtaalta. Putket ovat laadukkaita valmiiksi leikattuja 3 cm, 5 cm ja 6 cm:n pituisia.  Putken malleja on suora ja kierteinen. Kierteinen putki on hieman kimaltelevampi kuin suora. Himmelin rakentamiseen putken malli ei vaikuta .  Lasiputket kestävät hyvin aloittelijankin käsissä.

Lasihimmeleiden valmistuksessa lankana käytetään joko ohutta helmilankaa, siimaa tai metallilankaa. Lasihimmeleitä rakennettaessa langalla neulana käytetään helmineulaa tai ns. suurisilmäistä eli avattavaa neulaa. Siimalla ja metallilangalla rakennettaessa neulaa ei tarvita.

Raahen Taitopajalta löytyy  lasiputkista suunniteltuja himmelituotepaketteja eli ns. ”tee-se- itse paketteja. Erilaisia malleja on 28 erilaista.  Malleista 17 on käännetty englanniksi. Lasihimmelituotepaketit  sisältävät lasiputket ja ohjeet tuotteen valmistukseen. Isommissa paketeissa on mukana myös helmineula ja -lanka.

Vuonna 2020 Raahen Taitopajalta lähti lasihimmelituotepaketteja myös Japaniin myyntiin.

 

HIMMELIT

”HIMMELI TAIVAS”

Himmeli -sana tulee ruotsin kielisestä sanasta ”himmel” eli taivas. Raahen Taitopajalla on esillä lähes 150 erilaista himmeliä eli pääset tutustumaan varsinaiseen ”himmeli  taivaaseen”.

Himmeleitä voi rakentaa lähes kaikesta putkimaisesta materiaalista mm. rukiista, pajusta, juolavehnästä, metallista, muovi-. paperi- ja lasiputkista.

PERINNEHIMMELIT

Perinteisiä himmeleitä rakennettaessa viljalajikkeista ruis on paras materiaali himmeleihin. Sirpillä leikattu kullankeltaisen rukiinoljen tulee olla pitkävartista. Korret kuivataan auringon valossa pieninä nippuina käännellen niitä useaan kertaan. Näin niistä tulee tasaisen värisiä. Juolavehnä on hyvä rukiin korvike. Se on suhteellisen helposti löydettävissä oleva materiaali hiekkaperäisiltä merenranta- alueilta. Se on myös kestävä materiaali aloittelijankin käsittelyssä.

Himmeleiden valmistuksessa käytetään erilaisia lankoja riippuen rakennettavan himmelin materiaalista. Luonnonmateriaalista rakennettaessa käytetään lankana ohutta puuvillalankaa ja neulana ns. himmeli-/ nukkeneulaa. Neulan tulisi olla tylppäpäinen ettei se riko olkea.

Pajalla on myynnissä runsaasti valmiita himmeleitä, joista valtaosa on lasihimmeleitä. Luonnonmateriaalista valmistetut himmelit valmistetaan asiakkaalle pääosin tilauksesta.  Valmistan myös ns. tee -se-itse himmelipaketteja, mutta luonnon materiaalista ainoastaan tilauksesta,

Himmeleiden valmistus on hidasta ja tuotteiden määrä on rajallista, joten huomioi joulusesonki ja varmista tuotteen saanti hyvissä ajoin.

Himmeliperinne

Himmeli on ikivanha pohjoismainen koriste. Tosin alkujuuret löytyvät peräti 1150-1500 luvulta Keski-Euroopasta. Suomeen perinne on tullut Ruotsin kautta. Himmelin nimi viittaakin ruotsinkieliseen sanaan himmel = taivas.

Himmelin valmistus kuului entisaikaan nuorison, lähinnä tyttöjen joulunalustehtäviin. Himmeleitä kokoonnuttiin tekemään lauantai-iltaisin lämpimään saunaan, jossa kosteus ja lämpö olivat tehneet oljet käsittelykelpoisiksi. Työhön tuli mukaan usein myös nuoret miehet, joten himmelien tekoon liittyi myös osin kylän nuorison seurustelu.

Valmis himmeli tuotiin puhtaaksi pestyyn tupaan jouluaattona ja ripustettiin pöydän yläpuolelle.
Olki on ollut muinaisille suomalaisille erittäin merkittävä tulevaa satovuotta symboloiva materiaali. Uskottiin nimittäin siihen, että mitä suurempi himmeli, sitä parempi viljasato.

    Ostoskori
    Cart