Himmelit

“Himmeli taivas”

Himmeli -sana tulee ruotsin kielisestä sanasta “himmel” eli taivas. Raahen Taitopajalla on esillä lähes 150 erilaista himmeliä eli pääset tutustumaan varsinaiseen “himmeli  taivaaseen”.  Pajalla näet  himmeleitä, jotka on valmistettu sekä luonnon materiaaleista ( ruis, rantavehnä) että lasi- ja muoviputkista.

Himmelituotepaketteja eli ns. “tee-se- itse paketteja on 28 erilaista.  Paketit sisältävät lasiputket ja ohjeet tuotteen valmistukseen. Isommissa paketeissa on mukana myös helmineula ja -lanka.

Pajalla on myynnissä runsaasti valmiita lasihimmeleitä.Luonnonmateriaalista valmistetut himmelit valmistetaan asiakkaalle pääosin tilauksesta.  Himmeleiden valmistus on hidasta ja tuotteiden määrä on rajallista, joten huomioi joulusesonki ja varmista tuotteen saanti hyvissä ajoin.

Himmeliperinne

Himmeli on ikivanha pohjoismainen koriste. Tosin alkujuuret löytyvät peräti 1150-1500 luvulta Keski-Euroopasta. Suomeen perinne on tullut Ruotsin kautta. Himmelin nimi viittaakin ruotsinkieliseen sanaan himmel = taivas.

Himmelin valmistus kuului entisaikaan nuorison, lähinnä tyttöjen joulunalustehtäviin. Himmeleitä kokoonnuttiin tekemään lauantai-iltaisin lämpimään saunaan, jossa kosteus ja lämpö olivat tehneet oljet käsittelykelpoisiksi. Työhön tuli mukaan usein myös nuoret miehet, joten himmelien tekoon liittyi myös osin kylän nuorison seurustelu.

Valmis himmeli tuotiin puhtaaksi pestyyn tupaan jouluaattona ja ripustettiin pöydän yläpuolelle.
Olki on ollut muinaisille suomalaisille erittäin merkittävä tulevaa satovuotta symboloiva materiaali. Uskottiin nimittäin siihen, että mitä suurempi himmeli, sitä parempi viljasato.

Materiaali ja työvälineet

Himmeleitä voi rakentaa mm. rukiista, pajusta, juolavehnästä, metallista, muovi-. paperi- ja lasiputkista.

Viljalajikkeista ruis on paras materiaali himmeleihin. Sirpillä leikattu kullankeltaisen rukiinoljen tulee olla pitkävartista. Korret kuivataan auringon valossa pieninä nippuina käännellen niitä useaan kertaan. Näin niistä tulee tasaisen värisiä. Juolavehnä on hyvä rukiin korvike. Se on suhteellisen helposti löydettävissä oleva materiaali hiekkaperäisiltä merenranta- alueilta. Se on myös kestävä materiaali aloittelijankin käsittelyssä.

Lasiputket ovat valmiiksi leikattuja 3 cm, 5 cm ja 6 cm:n pituisia.  Putken malleja on suora ja kierteinen. Kierteinen putki on hieman kimaltelevampi kuin suora, mutta itse himmelin valmistuksessa putken malli ei vaikuta . Lasihimmelissä yhdistyy uusi materiaali ja perinteinen käsityömenetelmä moderniksi kokonaisuudeksi todella upeasti.

Lanka ja neula
Himmeleiden valmistuksessa käytetään erilaisia lankoja riippuen rakennettavan himmelin materiaalista. Luonnonmateriaalista rakennettaessa käytetään lankana ohutta puuvillalankaa ja neulana ns. himmeli -/ nukkeneulaa. Lasiputkessa lankana käytetään joko ohutta helmilankaa, siimaa tai metallilankaa. Lasihimmeleitä rakennettaessa langalla neulana käytetään helmineulaa tai ns. suurisilmäistä eli avattavaa neulaa. Siimalla ja metallilangalla rakennettaessa neulaa ei tarvita.

    Ostoskori
    Cart