Perinnehimmelit

”HIMMELI TAIVAS”
Himmeli -sana tulee ruotsin kielisestä sanasta ”himmel” eli taivas. Raahen Taitopajalla on esillä lähes 150 erilaista himmeliä eli pääset tutustumaan varsinaiseen ”himmeli  taivaaseen”. Himmeleitä voi rakentaa lähes kaikesta putkimaisesta materiaalista mm. rukiista, pajusta, juolavehnästä, metallista, muovi-. paperi- ja lasiputkista.

Perinteisiä himmeleitä rakennettaessa viljalajikkeista ruis on paras materiaali himmeleihin. Sirpillä leikattu kullankeltaisen rukiinoljen tulee olla pitkävartista. Korret kuivataan auringon valossa pieninä nippuina käännellen niitä useaan kertaan. Näin niistä tulee tasaisen värisiä. Juolavehnä on hyvä rukiin korvike. Se on suhteellisen helposti löydettävissä oleva materiaali hiekkaperäisiltä merenranta- alueilta. Se on myös kestävä materiaali aloittelijankin käsittelyssä.

Himmeleiden valmistuksessa käytetään erilaisia lankoja riippuen rakennettavan himmelin materiaalista. Luonnonmateriaalista rakennettaessa käytetään lankana ohutta puuvillalankaa ja neulana ns. himmeli-/ nukkeneulaa. Neulan tulisi olla tylppäpäinen ettei se riko olkea.

Pajalla on myynnissä runsaasti valmiita himmeleitä, joista valtaosa on lasihimmeleitä. Luonnonmateriaalista valmistetut himmelit valmistetaan asiakkaalle pääosin tilauksesta.  Valmistan myös ns. tee -se-itse himmelipaketteja, mutta luonnon materiaalista ainoastaan tilauksesta,

Himmeleiden valmistus on hidasta ja tuotteiden määrä on rajallista, joten huomioi joulusesonki ja varmista tuotteen saanti hyvissä ajoin.

Himmeliperinne

Himmeli on ikivanha pohjoismainen koriste. Tosin alkujuuret löytyvät peräti 1150-1500 luvulta Keski-Euroopasta. Suomeen perinne on tullut Ruotsin kautta. Himmelin nimi viittaakin ruotsinkieliseen sanaan himmel = taivas.

Himmelin valmistus kuului entisaikaan nuorison, lähinnä tyttöjen joulunalustehtäviin. Himmeleitä kokoonnuttiin tekemään lauantai-iltaisin lämpimään saunaan, jossa kosteus ja lämpö olivat tehneet oljet käsittelykelpoisiksi. Työhön tuli mukaan usein myös nuoret miehet, joten himmelien tekoon liittyi myös osin kylän nuorison seurustelu.

Valmis himmeli tuotiin puhtaaksi pestyyn tupaan jouluaattona ja ripustettiin pöydän yläpuolelle.
Olki on ollut muinaisille suomalaisille erittäin merkittävä tulevaa satovuotta symboloiva materiaali. Uskottiin nimittäin siihen, että mitä suurempi himmeli, sitä parempi viljasato.

    Ostoskori
    Cart