Raahen Taitopaja

Raahen Taitopaja tarjoaa elämyksiä ja kokemuksia vanhan valimon ainutlaatuisissa tiloissa. Yritys on perustettu 2002 Raahen Valun entisiin toimitiloihin. Toimialana pajalla on käsityö- ja ohjelmapalvelutoiminta.

Pajalla jatketaan valuperinnettä valaen sekä pronssia että uutuutena kursseilla myös hopeaa. Valut suoritetaan parikehiin hiekkavaluna. Toimitiloissa on esillä valimoperinnettä, vanhoja valumalleja ja valimotyökaluja sekä isäni Eino Tuomaalan valamia uniikkeja pronssitaideteoksia sekä käyttöesineitä, nimikylttejä, kelloja, koruja, naulakoita jne.

”Himmelitaivas” antaa monipuolisen kuvan himmeleiden rakentamisesta.  Esillä on lähes 150 erilaista himmeliä, jotka on valmistettu luonnonmateriaalista, lasi- ja muoviputkista. Malleja on sekä perinteisiä että moderneja. Himmeli tuotepaketteja  paketteja on jo 28 erilaista.  Näiden lisäksi pajalla valmistetaan lasitöitä useilla eri tekniikoilla ja valetaan kynttilöitä.  Perinteiset posliiniset laivakoirat eli Raahekoirat valmistetaan pajalla aina koirien valusta alkaen.

Tutustumisen ohella voit myös itse osallistua erilaisten käsityötuotteiden valmistukseen kursseilla. Kurssit toteutetaan tilauksesta asiakkaan toiveet huomioiden.

Tervetuloa tutustumaan, tekemään ja nauttimaan!

Taustani

Olen Tuija Rajamäki ”palijasjalakanen” raahelainen  eli Raahessa syntynyt ja täällä pääosin elämästäni viettänyt. Yrityksessäni ja työssäni hyödynnän monipuolista koulutustani ja työkokemustani; nuorisosihteeri Tornio (1983), askarteluohjaaja Kankaanpää ( 1996), matkailun ohjelmapalvelujen ammattitutkinnon Oulu  (2002), yrittäjän ammattitutkinto Raahe (2004), yhteisöpedagogi Tornio (2007) ja opettajan pedagoginen pätevyys Oulu (2009).

Olen työskennellyt pääasiassa Raahessa;  nuorisotoimi (1984-1985), kulttuuritoimi (1987 – 2012) ja vuodesta 2013 lähtien olen toiminut päätoimisena tuntiopettajana  Raahe opistolla. Lisäksi olen toiminut Raahen seudun matkailuoppaat ry:ssä auktorisoituna paikallisoppaana vuodesta 2000 lähtien. Muun ajan täyttää sitten yritykseni. Parasta työssäni on  että näen jatkuvasti osallistujan iästä riippumatta sen tekemisen ja onnistumisen ilon, kun kädessä on valmis ”ihan itse” tehty tuote.

Himmeli näyttelyjä on ollut  Raahessa, Oulaisissa, Vihannissa ja Pyhäjoella sekä lasityönäyttelyitä Raahessa.  Raahe-tuote kilpailut olen voittanut  2009 ja  2013. Suomen kädentaitomessuilla Tampereella tuotteeni: Lasitähtipallo – voitti  vuoden 2010 uutuustuotekilpailun.

Monipuolisesta työstäni johtuen en valitettavasti ole aina paikalla pajalla, joten soittele 050 5227673 varmistaen että paja on auki.

Olet lämpimästi tervetullut vanhan valimo  *himmelitaivaan alle” .

Eino Tuomaala

Eino toimi valajana yli 60 vuotta. Vieläkin permannosta löytyy keskeneräinen valukehä, joka piti valaa ”seuraavalla” viikolla tammikuussa 2009 , mutta 84- vuotiaan valajan työ jäi kesken ja taival päättyi 9.1.2009. Valutyöt Eino aloitti 16-vuotiaana Ruona Oy:llä. Työt keskeytti 18- vuotiaan kutsu puolustamaan isänmaata. Suomen valimoista tutuiksi tuli myös Haapakosken, Tikkakosken ja Rautpohjan valimot sekä Oulun Konepaja Pikisaaressa.

Raahen Valun historiaa

Raahen Valu perustettiin 1955 veljesten Eino ja Olavi Tuomaalan toimesta. Valimo kuuluu Suomen vanhimpiin käsityövalimoihin, jossa yhä valetaan perinteisellä permantovalu tekniikalla pronssia. Veljekset Olavi, Eino ja Martti Tuomaala olivat taitavia valajia ja työt puhuivat puolestaan suuresta ammattitaidosta.

Rautavaluja tehtiin aikoinaan aina 2000 kg saakka. Rautavalut Rautaruukille ja muille teollisuuslaitoksille lopetettiin 1970-luvulla. Eino  jatkoi valimossa vaihtaen rautavalut pronssivaluun. Taidokkaat reliefit, kappeli-, velli- ja laivakellot, ovikyltit, Pekka-patsaat ja etenkin Wanhan Herran avaimenperät ovat lähteneet Raahesta ympäri maailmaa. Jos kello ei soinut kauniisti, niin se oli ”susi” ja meni valupönttöön uudelleen sulatettavaksi.

Pronssiomppuja maailmalle; Tove Jansson, Teemu Selänne
International Mercur tilasi aikoinaan 10 kpl numeroituja pronssiomenoita ns.” kultaiset omenat” Eino Tuomaalalta. Kultavaluja ei sentään tehty, mutta uniikit pronssiset omenat valettiin valimossa. Tilaaja jakoi ”kultaiset omenat” henkilöille, jotka olivat tehneet Suomea tunnetuksi maailmalla. Omenat ovat saaneet mm. Teemu Selänne, Martin Saarikangas, Tove Jansson ja Anita Rohdenius.

Ikkunakahvat Suomen kansallismuseoon
Suomen Kansallismuseon laajennusosan ikkunan 160 paria heloituksineen valettiin Raahessa Einon toimesta vuonna 1999. Samana vuonna valmistui myös Martin Ahtisaaren nimitaulu Oulun lyseon seinään. Muistolaattoja ja –merkkejä on niin vanhojen talojen seinillä kuin hautausmaillakin lukuisia määriä.

    Ostoskori
    Cart