Raahe-koirat

Raahelaiset posliinikoirat eli ns. laivakoirat ovat uudistuotantoa, joiden esikuvana ovat olleet merimiesten Englannista tuomat Staffordshiren koirat. Idea Raahe-koirista on syntynyt raahelaisen posliinitaiteilija Kirsti Niemelältä 1980 luvun alussa. Alkuun koiria valoivat Eeva-Liisa ja Susanna Nissinen, mutta myöhemmässä vaiheessa Kirsti valoi koirat itse. Raahe-koirat eivät edusta mitään tiettyä koirarotua kuten niiden englantilaiset esikuvansa.

Raahen Taitopaja on valmistanut Raahe-koiria vuodesta 2010 lähtien jatkaen posliinitaiteilija Kirsti Niemelän työtä koirien osalta. Koirat valmistetaan käsityönä aina muotin valmistuksesta lähtien, niinpä jokainen Raahe-koira on uniikki kappale. Koiria voi ostaa joko yksittäin tai pareina.

Tilaa Raahe-koira >

Laiva-koiran tarina

Raahe oli Suomen suurin purjelaivakaupunki 1860-luvulla ja niinpä suuri osa raahelaismiehistä oli merimiehiä, jotka toivat kotiin tulijaisina mm. posliinisia laivakoiria. Merimiesten vaimot asettelivat koirat ikkunalle ja koirille lankesi omanlaisensa merkkikieli: koirien asento viestitti kylän väelle, oliko perheen isäntä kotona vai ei. Kun koirat katsoivat ikkunasta ulos, oli isäntä pois ja kun tämä oli palannut maailman meriltä, käännettiin koirat katsomaan taloon sisälle päin. Nykyraahelaiset kunnioittavat merellistä menneisyyttään koristamalla kotinsa näillä laivakoirilla. Raahe-koirat ovat löytäneet kotinsa myös ympäri maailmaa tuliaisena ja lahjaesineenä.

Alkuperäiset posliinikoirat
Englantilaisten Staffordshiren koirien nimi tulee valmistusalueen mukaan. Koirien mallina oli Englannin pitkäaikaisen hallitsijan, kuningatar Viktorian ( 1819-1901) lempikoirarotu eli Cavalier King Charles -spanieli.

Staffordshiren koirat olivat yleensä väritykseltään valkopohjaisia, joissa oli ruskeita tai mustia läikkiä. Kaulassa niillä oli kultainen panta. Koiria on valmistettu pienistä 6-7-senttisistä minikoristeista isoihin lähes metrin korkeisiin patsaisiin. Staffordshiren koirien selkäpuoli oli koristelematon ja litteä, sillä nämä esineet oli tarkoitettu vain etupuolelta tarkasteltaviksi. Toisin kuin nykyiset Raahe-koirat.

Stafforshiren koirillekin tosin löytyy esikuva Kiinasta, sillä Itä-Intian komppanioiden mukana kiinalaiset Fo-koirat matkasivat Eurooppaan porvaris- ja aateliskotien koristeiksi. Staffordshiren koirat puolestaan levisivät merimiesten mukana ympäri maailmaa. Raahen museosta löytyy viisi aitoa Staffordshiren koiraa.

    Ostoskori
    Cart